Türkiye’de İş Kurmanın Faydaları Nelerdir?

İki kıtaya ayak basmış seçkin bir ülke olan Türkiye, jeopolitik bir konumdadır. Ayrıca birçok iş ortamında birçok fırsat var. Ülke yeni ekonomik gelişmelere açık ve destekleyicidir. Bu nedenle Türkiye, hızla gelişen ekonomisi ile yabancı yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Bu yazıda, yabancı yatırımcılar için Türkiye’de iş sahibi olmanın faydalarına bakacağız ve bu ülkenin neden şirket kurmak için iyi bir yer olduğunu açıklayacağız. Türkiye’de bir iş kurmakla ilgileniyorsanız aşağıda Türkiye’de (Türkiye) bir iş kurmanın faydalarının listesi bulunmaktadır.

  • Tüketici Harcamaları Arttı
  • Yerli Üreticiler
  • Türk Vatandaşlığı
  • Düşük İşletme Maliyetleri
  • Türk Hükümeti Teşvik Sağladı
  • Eşit haklar
  • Yerel İş Gücü
  • Adil Mevzuat
  • Uluslararası işbirliği
  • Özel Ekonomik Bölgeler

1. Tüketici Harcamaları Arttı

Tüketim hacmi hem küresel hem de ülke bazında hız kesmeden hızla ilerliyor. Bu da markaların pazar alanlarının genişlemesine ve satışlarının artmasına neden oluyor. Türkiye’de iş yapmak, vergi indirimleri ve yabancı üretime verilen destek nedeniyle diğer Akdeniz ülkelerinden daha çok tercih ediliyor.

Ayrıca büyük oranda genç bir nesile sahip olan Türkiye güncel gelişmeleri yakından takip ederek yeni yatırımları geniş kitlelere duyurmayı ve tüketimi teşvik etmeyi kolaylaştırıyor.

2. Yerli Üreticiler

İşinizi kuracağınız ülkede yerel bir üretici bulmanız işinizin hızla gelişmesini sağlayacak ve işletmenize sunulan desteği artıracaktır. Türkiye’de birçok iş alanında yerli üreticiler yabancı işletmeleri desteklemekte ve gelişmelerine büyük katkı sağlamaktadır. Türkiye’de bir iş kurmak para yatırmak için en iyi seçenek olacaktır.

3. Türk Vatandaşlığı

Türkiye Cumhuriyeti mevzuatında yakın zamanda değiştirilen yasa ile Türkiye, Türkiye’de iş kuran yabancı yatırımcılara vatandaşlık hakkını onaylamıştır. Tüm bu vatandaşlık işlemlerinin 3 aydan daha kısa sürede tamamlanması için gereken süreyi de kısalttı. Bu fırsat çoğu yabancı yatırımcının ilgisini çekmekte ve beraberinde iş bazlı birçok avantajı da getirmektedir.

Bunun yanı sıra yabancı yatırımcıların yatırımları sonucunda alacakları Türk vatandaşlığından aile bireylerinin de yararlanabileceğini ve bu sürecin aile fertlerinin sayısına göre uzayabileceğini hatırlatmak isteriz. Türk Vatandaşlığı hakkı sadece belirli bir tutarda yatırım yapan ve istihdam için çalışma alanı oluşturanlara verilmektedir. Bu da demek oluyor ki sadece iş kolu oluşturmak, yatırım yapmak için değil aynı zamanda vatandaşlık almak için de istihdam sağlamak gerekiyor.

4. Düşük İşletme Maliyetleri

Türkiye doğu ile batıyı birbirine bağlayan bir kapı olarak bir yatırım cennetidir. İhtiyacınız olan malzemeleri düşük maliyetle kolayca bulabileceğiniz ülkelerden biridir. Türkiye’de iş yeri nasıl açılır diye merak edenler için üretim için gerekli malzemelerin yanı sıra işgücünün de kolayca bulunabileceği yatırımınızın geri dönüşünü kısa sürede kolayca bulabileceğiniz bir yerdir.

5. Türk Hükümeti Teşvik Sağladı

Türk hükümeti yabancı yatırımcıları desteklemek için büyük bir teşvik programı sunuyor. Bu program ön maliyeti en aza indirmenize ve yatırımı kolayca hızlandırmanıza yardımcı olacaktır. Bu Teşvikler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır. İstanbul’da Bosch, Ford, Nestle gibi birçok işletme bu programdan yararlanıyor. Teşvik programının ana hedefleri ülkedeki üretimi ve istihdamı artırmaktır.

Bu sertifika gelirinizin vergisini azaltır. SGK Prim Desteği, KDV İadesi ve yatırımcılar için daha birçok avantaj sağlar. İlgileniyorsanız Ticaret Bakanlığı’ndan Teşvik Belgesi (IIC) almanız gerekmektedir.

6. Eşit Haklar

Ülkedeki yabancı yatırımı geliştirmek için Türkiye, yatırım ortamına karşı olumlu bir tutum sergilemektedir. Ayrıca birçok ikili ve çok taraflı yatırım anlaşmasına taraf olmuştur. Bunun yanı sıra hükümet, yatırımları desteklemek için 80’den fazla ülke ile çifte vergilendirme anlaşmaları imzalamıştır. Böylece ülkeye yapılan yabancı yatırımlarda da yerli yatırımlarda olduğu gibi aynı avantajlara sahip olacaklardır. Bu düzenleme sayesinde yabancı yatırımcılar için 2019 yılından sonra Türkiye’deki iş fırsatları arttı.

7. Yerel İş Gücü

Geniş genç nüfusuyla artan bir iş gücüne sahip olan Türkiye, yerel işçi sınıfıyla yerli ve yabancı yatırımcılara destek olmaya devam ediyor. Avrupa’ya göre daha yüksek bir işsizlik oranına sahip olan bu ülke vasıflı ama daha düşük ücretli bir iş gücüne sahip. Bu işgücü Türkiye’de iş kurmak isteyenler için de bir avantajdır.

8. Adil Mevzuat

Türkiye demokratik bir hükümete sahip olduğundan ticari anlaşmalar kanunla yapılır. Bu da yatırımcılar için adil bir pazar alanı yaratır. Adil mevzuat sayesinde Türkiye’deki en iyi işletmeyi bulacaksınız.

9. Uluslararası İşbirliği

Uluslararası İşbirliği Platformu (ICP) tarafından düzenlenen “Belirsizlik Çağında Yaşamak” ana temalı 11. Boğaziçi Zirvesi dünyanın dört bir yanından akademisyenler ve politikacıların katılımıyla gerçekleştirildi.

Bu önemli etkinlikte Asya Pasifik ülkeleri ile Avustralya, Brunei, Kamboçya, Çin, Endonezya, Japonya, Laos, Malezya, Myanmar, Yeni Zelanda, Filipinler, Singapur, Güney Kore, Tayland ve Vietnam arasında ticaret anlaşması imzalandı. Bu anlaşma 2020’nin en büyük ticaret bloğu oldu. Bu toplantıda Türk yetkililer dış ticarette öncü olmak istediklerini ve bu konuda üstün çalışmalar yürüttüklerini belirttiler. Bu, Türkiye’deki küçük işletme fırsatlarının yabancı yatırımcılar için avantajlı olduğunu gösterdi.

10. Özel Ekonomik Bölgeler

Türkiye’de yabancı yatırımcıların iş yapabileceği veya bir firma kurabileceği üç farklı türde özel ekonomik bölge bulunmaktadır. Bu tesislerden ilki Teknoloji Geliştirme Bölgeleridir. Bu alanlar, yüksek teknoloji ile ilgili faaliyetlere yatırım ve destek için ayrılmıştır.

İkinci özel alan ise Organize Sanayi Bölgeleridir. Bu bölgeler yeni şirketlerin yatırımcı dostu bir ortamda faaliyet göstermelerini ve kullanıma hazır altyapı ve sosyal tesislerden yararlanmalarını sağlar.

Son olarak Serbest Bölgeler kategorisi ihracata yönelik yatırımların sayısını artırmak için tasarlanmıştır. AB ve Ortadoğu pazarlarına yakın konumda bulunan ve birçok fırsat sunan bir serbest bölgedir. Bu özel ekonomik bölgeler Türkiye’deki küçük işletme fırsatlarını artırmaktadır.

Türkiye’de Yatırım İyi Bir Fikir mi?

Evet, Türkiye’de yatırım iyi bir fikir. Çok sayıda genç ve nitelikli nüfusa sahip olan Türkiye, paranızı yeni işlere yatırmak için mükemmel bir ülke olacaktır. Ayrıca yabancı yatırımcılar için birçok vergi avantajı da yatırım yapma ve iş kurma konusunda sizi tatmin edecektir. Gelin Türkiye’deki yatırımın detaylarına bir göz atalım.

Türkiye’de küçük bir işletme kurmayı planlıyorsanız büyüyen ekonomik ve endüstriyel alanlar sayesinde tüm yabancı yatırımcıların sektörde memnuniyetle karşılandığını hatırlatmamız gerekiyor. Türkiye’de 5 ana sektör hızla büyüyor ve bunlar Bilişim ve Teknoloji, İnşaat ve Gayrimenkul, Tekstil ve Hazır Giyim, Enerji ve Doğal Kaynaklar ve sonuncusu Çevre ve Geri Dönüşümdür. İşinizi ilgili alanlarda kurmak istiyorsanız Türkiye’de birçok küçük işletme fırsatınız olacaktır.

Türkiye konumu itibariyle hem Asya’ya hem de Avrupa’ya ayak basmış her iki kıtaya da kolay erişim sağlayan yani her iki kıtaya da hakim olabilecek bir pazar ortamına sahip. Bu, Türkiye’de küçük işletme fikirleri için olumlu bir ortam yaratıyor.

Türkiye’deki En İyi İş ve Yatırım Fırsatları Nelerdir?

Türkiye sürekli gelişen ve hem yerli hem de yabancı yatırımcılara üstün destek ve vatandaşlık sağlayan bir ülkedir. Bu anlamda Türkiye’de iş fırsatları var.

İşte Türkiye’de en çok talep edilen ve desteklenen iş fırsatları.

  • Bilgi ve Teknoloji: Türkiye’nin son zamanlarda teknoloji alanına olan ilgisinin artmasıyla birlikte teknoloji alanında yabancı yatırımcılara ayrılan imkanlar büyük ölçüde artmıştır. Türkiye, özellikle yazılım ve biyoteknoloji alanında iş kurmak isteyenlere sağlanan desteklerle mükemmel bir seçenek haline geldi.
  • İnşaat ve Emlak: İnşaat, artan nüfus ve gayrimenkul talebi nedeniyle Türkiye pazarındaki en büyük iş alanlarından biridir. Ayrıca uzun ömürlü bu sektörler her zaman var olmaya ve talepleri karşılamaya devam edecektir. 2017’den bu yana yabancı uyrukluların Türkiye’de mülk sahibi olarak Türk vatandaşlığı kazanabilmeleri nedeniyle yabancıların Türkiye’deki gayrimenkul ve konutlara ilgisi ve yatırımları önemli ölçüde artmıştır. Örneğin Türkiye’de dükkân satın alarak hem kolayca restoran açmayı hem de vatandaş olmayı düşünebilirsiniz.
  • Tekstil: Türkiye, coğrafi yakınlığı sayesinde hem hammadde kaynakları bulma hem de talebi zamanında karşılama konusunda büyük bir avantaja sahiptir. Diğer alanlarda olduğu gibi tekstilde de doğunun kaynaklarını batıya taşıyan aracılık görevini sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Ayrıca bu alanda özel olarak yetiştirilmiş işçi sınıfı ile sektörde iddialı bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra bu sektör için yerli yatırımcılara sunulan tüm hakları yabancı yatırımcılara sağladığı için tekstil yatırımlarında öncelikli olarak tercih edilen bir ülkedir.
  • Enerji ve Doğal Kaynaklar: Enerji ve Doğal Kaynaklar, Türkiye’de çok önemli bir iş sektörüdür. Son dönemde Türkiye enerji alanındaki açığı kapatmak için yaklaşık 130 milyar dolar yatırım yaptı. Bu harcama Türkiye’nin bu sektörü ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Yatırımcıların hidroelektrik, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, doğalgaz gibi doğaya zarar vermeyen bileşenleri kullanmaları için Türkiye %40 Vergi İndirimi, 7 Yıl İşveren Katkısı SGK Primi 70 USD desteği sağlıyor.
  • Çevre ve Geri Dönüşüm: Çevre ve geri dönüşüm, Türkiye’de doğa kirliliği ve küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için çalışan en önemli çalışma alanlarından biridir. Ayrıca Türkiye, Avrupa Birliği üyelik sürecinin bir üyesidir bu nedenle geri dönüşüme büyük önem vermektedir. Atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörü için 7 ve 9 milyar Euro’luk yatırım yapan Türkiye, kısa zamanda hem yerli hem de yabancı yatırımlara bu sektörde daha fazla iş imkanı sağlayacaktır.

Türkiye’de İş Kurmak Kolay mı?

Yabancı bir ülkede iş kurmak, beraberinde olağanüstü miktarda iş ve gelir getirir. Ancak o ülkenin kanunları çerçevesinde ortaya çıkacak olan şirketiniz ister büyük ister küçük olsun yorucu bir süreçten geçmenizi gerektirmektedir. Bu nedenle bu işi yapmak isteyenler süreci küçümsememeli ve özveri ile çalışmalıdır. Bu anlamda Türkiye yatırımcılarına sunduğu hibe fonları ve destek paketleriyle yabancı yatırımcıları işlerini kolaylaştırmaya ve buraya yatırım yapmaya teşvik ediyor.

Türkiye’de İş Kurmak İçin Ne Kadar Paraya İhtiyacınız Var?

Türkiye’de iş kurmak için gereken ücret, kuracağınız şirket türüne göre değişmektedir. Bunun için limited şirket mi yoksa kurumsal şirket mi kuracağınıza karar vermeniz gerekiyor.

Daha sonra şirketin varlığını tasdik etmek için ticaret sicili, vergi dairesi ve diğer gerekli resmi kurumlardan teyit ettirmeniz gerekmektedir. Sirküler imza, yeminli tercüman huzurunda noter tasdikli olmalıdır.

Tüm finansal gereksinimleri tamamlamak için kuruluşunuzun bir banka hesabına ihtiyacı olacaktır. Basit bir işlem olsa da Türk bankalarının gereksinimlerini bilmeli ve muhasebecinizden yardım almalısınız. Yukarıdaki işlemler dikkate alındığında, Türkiye’de şirket kurmanın yasal ücretleri 2022 verilerine göre hizmet bedeli hariç 2000 ile 3000 dolar arasındadır.

Türkiye’de Nasıl Yatırım Yapılır?

Paralarını Türkiye’ye yatırmak isteyen yabancı yatırımcılar “Karşılıklı Koruma ve Yatırımların Teşviki Sözleşmeleri” ile korunacaktır. Bu anlaşma Doğrudan Yabancı Yatırımlar için de uygundur. Türkiye şu ana kadar 80 ülke ile MMPI anlaşmaları imzalamış olup bu anlaşmalardan 64’ü yürürlüktedir.

Yabancı yatırım, yatırım yapılan ülkenin refahına katkıda bulunmak olarak tanımlanabilir veya yabancı ülke yasalarına göre kurulmuş yatırımlar olarak da tanımlanabilir. Türkiye’de hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için yatırım özgürlüğü ve eşit muamele vardır. Böylece yabancı yatırımcılar için fırsat eşitliğine sahip bir pazar alanına sahiptir. Türkiye’deki küçük işletme satışları bu yasal korumalar sayesinde son zamanlarda arttı.

İşte Türkiye’de nasıl yatırım yapılır listesi.

  • Bir şirkette ortak olun
  • Türkiye’de gayrimenkul satın alın
  • Yepyeni bir şirket kurun
  • Markanızın yeni bir şubesini açın
  • İrtibat bürosu açın

Türkiye’de Yatırım Yaparak Pasif Gelir Elde Edebilir misiniz?

Evet, Türkiye’de yatırım yaparak pasif gelir elde edebilirsiniz. Türkiye’de pasif gelir yaratmak için yapacağınız tüm yatırımlar gayrimenkul ile ilişkilendirilebilir. Yani gayrimenkul satın almak size pasif bir gelir sağlayabilir. Bu aşamada gayrimenkul Türkiye’nin en büyük işidir.

Türkiye’de yabancı olarak gayrimenkul satın almanın en önemli avantajlarından biri yüksek getiridir. Konut komplekslerindeki daireler için ev sahipleri tüm yıl boyunca kiracılardan yüksek kiralar talep eder ve kiralar genellikle her ay ödenir. Bu kira gelirleri her yıl belirli bir oranda artırılabilir ve uzun vadeli yatırım için cazip bir fırsattır. Bu pasif gelir için kendinize belirli bir bütçe belirleyebilir ve Türkiye’deki geniş gayrimenkul yelpazesini değerlendirebilirsiniz.

Türkiye’de Gayrimenkul Satın Almak İyi Bir Yatırım mı?

Evet, Türkiye’de mülk satın almak iyi bir yatırımdır. Türkiye’de gayrimenkul satın almak size vatandaşlıktan pasif gelire kadar birçok avantaj sunar. Bu gayrimenkulü ailenizle birlikte tatil amaçlı kullanabileceğiniz gibi yatırım amaçlı da kullanabilirsiniz.

Türkiye yılda on binlerce turisti çeken önemli bir turizm beldesi ve zengin tarihi ile herkesin ilgisini çeken bir ülkedir. Ayrıca gayrimenkulün uygunluğu yabancı yatırımcılar tarafından tercih edilme sebeplerinden biridir. Alacağınız gayrimenkuller Türkiye’de online iş yapmanıza da fayda sağlayacaktır.

Türkiye’de Gayrimenkul Almak İçin En İyi Alanlar Nerelerdir?

Türkiye’de mülk satın almayı düşünüyorsanız aşağıda listelenmiş olan Türkiye’de emlak satın almak için en iyi bölgeleri inceleyebilirsiniz:

  • İstanbul: İki kıtayı birleştiren eşsiz güzellikteki tarihi şehir, modern dokusu ve özel yapıları ile belki de sizin için mükemmel bir seçenek. Bu şehir Türkiye’nin en turistik şehridir ve eski ile yeniyi buluşturan özel bir yapıya sahiptir. Yılın 4 mevsimini yaşayacağınız bu özel şehir, gece hayatıyla da ünlü. Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul, aynı zamanda en çok yatırımın yapıldığı kozmopolit bir şehirdir. İstanbul’da emlak satın alarak uyanacağınız bir boğaz manzaralı bir eve ya da orman manzaralı güzel bir villaya uygun fiyata sahip olabilirsiniz.
  • Bursa: Bursa, Türkiye’nin en büyük yerlerinden biridir. Gür yeşillikleri ile ünlüdür. Ayrıca Bursa şehri, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki büyük rolü nedeniyle tarihte önemli bir yere sahiptir. Bursa Konstantinopolis’in fethinden önce Başkent idi. Böylece bu tarihi şehir dünyanın her yerinden insanları kendine çekiyor. Bunun yanı sıra popüler bir kayak destinasyonu olan güzel Uludağ Dağı’na sahiptir. Bursa, İstanbul’dan sonra en gelişmiş sanayi ve imalat bölgesi olduğu için çok fazla yatırım yapılan bir şehirdir. Emlak fiyatları İstanbul’a göre daha uygun olduğu için tercih edilen ikinci şehirdir.
  • Antalya: Antalya, Türkiye’nin en popüler tatil beldesidir. Bu nedenle Türkiye’de en fazla lüks otele sahiptir. Ayrıca şehirde emlak seçenekleri açısından da oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Çok uygun fiyatlara güzel villaların yanı sıra apartman daireleri de bulabilirsiniz. Ilık havası sayesinde birçok farklı ülkeden turistlere hitap eden yapısıyla özel bir şehirdir.
  • İzmir: İzmir sanatı, canlı etkinlikleri, sayısız yeni mülkü ve gece hayatını keşfetmek için en iyi yeri ile öne çıkıyor. Ancak İzmir’deki gayrimenkullerin çok hızlı satıldığını ve satın almak için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz. Yaz tatili ile ünlü bu güzel ve farklı şehirde ev almak istiyorsanız acele edin. Daha birçok güzel yere sahip olan Türkiye, size ve ailenize harika bir iş fırsatının yanı sıra harika başka fırsatlar da yaratacaktır.

Yorum yapın